©

 

Slow en Swing

 

Cursusoverzicht

 

"Swing"    zegt  u ...

Eén van de meest door iedereen gebruikte termen in de dans wordt door velen verkeerd  of helemaal niet begrepen. Wat kan swing dan allemaal betekenen ?

 

Algemeen :  

"Swing"  is een voelbare versnelling van het lichaam en doet zich voor bij  alle dansen die over meerdere passen een aaneensluitende beweging hebben. Voorbeelden : Wals, Quickstep - Samba, Jive.

Als benaming van een dans :  

  1. "Swing"  is de meest algemene verzamelnaam voor dansen zoals er zijn :  Jive, Bebop, Boogie, American Swing, Rock 'n' Roll, Jitterbug,  dewelke gedanst worden "Rockmuziek" .  Typisch voor deze muziek is de verdeling van de vierkwartsmaat per twee tellen, in 3/4, 1/4, en een hele tel. 

  2. De benaming  "Swing"  wordt  tegenwoordig meestal gebruikt voor het aanduiden van alle soorten  Disco-Swing . Deze dansen kunnen enkel uitgevoerd worden op "Discomuziek"  die typisch 2/4 maat is en eigen is aan veel hedendaagse muziek. Alhoewel er in dit genre veel wansmakelijke rommel wordt geproduceerd, zijn er toch een niet te versmaden aantal  'tunes' , van betere zangers of groepen die boven de rest uitsteken.

 

En dan de DISCO-SWING

In de loop van de jaren hebben er zich vele verschillende dansen aangeboden, de meeste afkomstig uit de U.S., diverse andere, en soms ook eigenbrouwsels van vereenvoudigde Jive.
Bij 
Dansklub Arabesk  leert u de  Street-Hustle  één van de levendigste types van Disco-Swing. Het is de keuze van de kenners.

 

Terug naar Dans-Menu

               

 

"Een Slowke",  zegt  u ...

In de dansschool bestaat dit woord niet. In elk geval gaat het over een begrip dat,  alhoewel het op Engelse leest geschoeid, in "the motherland"  (GB) absoluut onbekend is. Groot was de verbazing van sommige eminente dansleraars van het land van de dans, toen ze in onze steden en danscafés de mensen in blok zagen bijeendrummen op de dansvloer.

 

Voor de Love-Birds  bestaat er natuurlijk de mogelijkheid, gezellig rond te smoezelen, zonder veel uit te voeren. Toch is een goede basis hier een geweldig hulpmiddel voor uw "improvisatie". De Engelsen noemen dit "Crush Dancing". Het is eigenlijk een vereenvoudigde en zeer elementaire versie van Quickstep, die wij dan ook aan elkeen, die zich in het "Slowke" interesseert,  aanbevelen om te leren. Afgezien van het voorgaande heeft toch een beroemde engelse schrijver de volgende gevleugelde woorden geproduceerd : "Dancing is a vertical expression of an horizontal desire"  -  (dit is duidelijk).

 

 

Terug naar Dans-Menu